krottenwijk2

De krottenwijk van Zwanenburg, 
tekst: Gea van Diemen, foto’s: Mark van der Zouw

Aan de Ringvaart, tussen Lijnden en Zwanenburg, ligt een strook land dat doet denken aan een door een orkaan getroffen rampgebied. Achter de wei met schapen en voor de uitgestrekte akkers staan talloze gammele bouwsels op een rij, die uit sloophout en bedspiralen opgetrokken zijn. Wat stelt dit allemaal voor?
LEES MEER

roofvogels

Roofvogels kijken – en voelen
tekst: Gea van Diemen, foto’s: Karoly Effenberger 

In een fabriekspijp klimmen om je valk terug te halen; op vuilnisbelten staan om met een havik meeuwen weg te jagen; op het Muiderslot je uil laten aaien door 180 kleuters; als valkenier heb je een afwisselend bestaan.
LEES MEER

gevelstenen

De mooiste stenen van de stad
tekst: Gea van Diemen, foto’s: Geert Snoeijer

Sinter Claes spat weer van zijn muur op de Dam. Het kleurige tableau, bijna op de hoek met het Damrak, is nog net voor pakjesavond gerestaureerd. Ook elders in de stad wordt steeds meer aandacht besteed aan gevelstenen, waarbij niet overal even historisch verantwoord te werk wordt gegaan: fonkelnieuwe gevelstenen op oude muren, historische reliëfs op nieuwbouwwoningen… de ware liefhebber fronst de wenkbrauwen.
LEES MEER

hogefietsen

Hoog in het zadel
tekst: Gea van Diemen, foto’s: Marko van Hal

Ze trekken veel bekijks van toeristen: de fietsers die op hun bijna twee meter hoge tallbikes langs de Amsterdamse terrasjes peddelen. Hoe komen ze aan die fietsen? Kunstenaar Luix bouwt al jaren extravagante exemplaren door twee oude frames op elkaar te zetten. De Fietsfabriek uit De Pijp levert sinds kort een kwaliteitsvariant.
LEES MEER